Filterbobler og ekkokamre.

Du har kanskje tidligere vært inn på en annen sin profil på sosiale medier og finne det du blir presentert veldig annerledes enn hva som vises på dine egne profiler. Dette styres av filterbobler og ekkokamre. Dette er systemer som bruker dine søk på forskjellige søkemotorer til å tilpasse dine sider sånn at det som preseneres er interessant og relevant for deg som forbruker, noe som igjen fører til at du tilbringer mer tid inne på disse nettsidene og appene. Filterbobler er digitale systemer som bruker algoritmer til å filtrere relevante resultater. Eksempel på dette er når jeg søker på et spesifikt navn på google, da vil alle relevante artikler for denne personen komme opp som forslag. Filterbobobler begrenser informasjonen fra søkemotorer. Hensikten med filterbolber er at vi lett skal kunne lete opp den informasjonen som er relevant for oss, irrelevante informasjon filtreres bort.

Konsekvenser

Filterbobler kan være med på å spre falske nyheter og informasjon. Sosiale medier oppnår på en måte en vis makt ovenfor deg som forbruker gjennom å vise saker fra et vist synspunkt som nødvendigvis ikke gjenspeiler den fulle sannheten eller bevist vil påvirke deg i en vis retning. Derfor er det viktig å være kritisk til alt en leser på nett. En vet aldri hvilen hensikt som ligger bak motivasjonen til utgiver.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *